Met het juiste speelgoed tovert een kind een andere dimensie

Houten treinbaan

Het zijn hele vage bewoordingen als je het zo leest, maar waar je aan moet denken is het type speelgoed maar het kind zich helemaal bij kan inleven een hele eigen verhaallijn erbij kan verzinnen. Bijvoorbeeld een paar kleine soldaatjes, vliegtuigje of een houten treinbaan. Wanneer een kind het juiste speelgoed heeft, kan hij of zij helemaal opgaan in het spelen van de machinist. Zelfs volwassenen die fantasie rijk genoeg zijn kunnen hier nog van genieten, dat bewijst maar hoe belangrijk fantasie is.

Houten treinbaan

Wat is het juiste speelgoed?

In principe is al het speelgoed het juiste. Het enige wat af te raden is, zijn de overdreven technische spullen, voorzien van allerlei technologische snufjes. Denk hierbij aan de gesimuleerde telefoon of laptop. Hoewel dit op zich geestig is en een bron van vermaak is, leert het kind hier minder van dan van andere type speelgoed. Men vergeet namelijk vaak dat speelgoed ook een doel dient, namelijk het ontwikkelen. Allebei vaardigheden en inzichten bij het kind. Denk hierbij aan probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht.

Spelen is leren en ontwikkelen

Hoe flauw het wellicht ook klinkt, is het erg goed voor een kind om te spelen. Door creatief te zijn en context op te bouwen met bepaald object of stukje informatie. Daarnaast stimuleert het probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzichttDit gebeurt vooral bij de klassieke blokkendoos.Dit is namelijk het schoolvoorbeeld van spelenderwijs leren en het ontwikkeling stimuleren van cognitieve vaardigheden door middel van speelgoed. Daarnaast leren kinderen communiceren wanneer zij samen spelen,al is het dat iedereen met zijn eigen speelgoed speelt. Ook kun je met speelgoed selectief vaardigheden trainen. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje waarbij centraal staat dat het kind analytisch leert denken en zo is het een win win situatie voor iedereen